طیف مرئی نور
طیف مرئی
طیف مرئی نام بخشی از طیف الکترو مغناطیسی است که با چشم انسان قابل رویت است. طول موج قابل رویت توسط انسان بین ۳۸۰ تا ۷۵۰ نانومتر است. رنگ نور ۳۸۰ نانومتر تقریبا آبی و ۷۵۰ نانومتر نیز رنگ قرمز می باشد و مابین این اعداد رنگ های متفاوت قرار دارد که در تصویر قابل مشاهده است.
چشم ما قادر نیست تابش های الکترو مغناطیس فراتر از این محدوده را ببیند، به این معنا که طیف هایی از طول موج های تابشی وجود دارند که ما آنها را نمی بینیم. طیف الکترومغناطیسی از امواج رادیویی بلند تا پرتو گاما وجود دارد که طیف مرئی گستره بسیار کوچکی از این طیف می باشد.
رنگ نور :
رنگ نور بر حسب شاخصی به نام کلوین توصیف می شود. دمای رنگ عموما برای تشخیص نوع رنگ سفید لامپ ها ( آفتابی، مهتابی) به کار می رود. در تصویر زیر محدوده رنگ سفید را مشاهده می فرمایید.
هر چه عدد کلوین بالاتر باشد رنگ نور سردتر (بیش از ۶۰۰۰ کلوین) و هر چه عدد کوچکتر باشد رنگ نور به محدوده گرم (کمتر از ۳۰۰۰ کلوین) نزدیکتر است.
برای استاندارد کردن نور لامپ ها آنها را به سه گروه تقسیم می کنند:
۱- آفتابی (سفید گرم):
نور این لامپ ها با دمای رنگ کمتر از ۳۳۰۰ کلوین باعث می شود در محیط احساس گرم بودن و آرامش ایجاد شود. رنگ نور این لامپ ها مناسب محیط هایی است که فرد نیاز دارد در آن به استراحت بپردازد و یا در آن احساس آرامش کند نظیر هتل ها، بیمارستان ها، اتاق های خواب و …
۲- سفید صدفی (خنثی):
نور این لامپ ها در محدوده دمای رنگ ۳۳۰۰ تا ۵۰۰۰ کلوین قرار دارند که برای محیط های آموزشی، ادارات و سالن های ورزشی مناسب می باشد.
۳- مهتابی (نور روز):
این لامپ ها با تولید نوری با دمای رنگ بالاتر از ۵۰۰۰ کلوین بسیار مناسب برای تامین روشنایی اماکنی هستند که به نور زیاد نیاز دارند. رنگ نور مهتابی فلورسنت از این نمونه می باشد که این رنگ بیشترین کاربرد را در منازل و اماکنی که در آن سکونت داریم، دارند.
امروزه چراغ های ال ای دی پرژکتورهای ال ای دی و وال واشرها پر کاربرد ترین محصولات مصرفی برای نورپردازی می باشند.